Fordi øl skal være godt!
Categories: Brygging, 383 words1 feedback • PermalinkEtter en ubetinget suksess med første brygg er det nå klart for nummer to. Eller det vil si at batch 2 ble brygget på torsdag som var. Denne gangen hadde jeg Jan med meg slik at alle steg av prosessen ble tatt bilder av for publisering i bloggen.
Oppskriften jeg brukte er stort sett den samme som sist. Jeg brukte litt mer malt for å få opp OG litt, samt at jeg erstattet litt av Cascade humlen med East Kent Goldings bare for å prøve.
4490g pale malt, 90 min ved ca 64 C, skylle 50 min med 15l skyllevann på 78 C
Cascade hel blomst 60g i 90 min
Cascade hel blomst 20g i 15 min
East Kent Goldings hel blomst 20g i 15 min
Cascade hel blomst 20g i 5min
East Kent Goldings hel blomst 20g i 15 min
5g klar urt 15 minOG 1060
Så blir det vel litt ekstra humle under sekundergjæringen denne gangen også
Bilder
Varmer vann til mesken 77 C burde være greit siden jeg bruker hvert til å få vannet i mesketanken.
Måle opp riktig mengde malt.
Varmt vann ned i malten.
Litt over det hele så blir det bra.
Deilig mesk på 64 grader. Nå skal det dekkes til og stå å godgjøre seg i 90 min.
Vi bruker en simpel måte å fordele skyllevannet over mesken. Men det fungerer bra!
De første par litrene helles over mesken igjen.
Det dannes endel skum på toppen når vørteren kokes opp.
Humle veies opp
60 gram Cascade blomst skal sette bitterhet på ølet. Dette skal koke med vørteren i 90 min.
Oppi med det!
Det koker godt.
Alle ingrediensene samlet. Humlen på vekta skal koke i 15 min, og gjæra holder på å sprenge pakken sin.
Kjøleren går nedi når det er 15 min igjen av koketiden. Dermed dreper vi eventuelle bakterier på den.
Mer humle veies opp. Denne skal bare koke i 5 min.
Koketiden er over og nå er det om å gjøre å kjøle dette hurtig ned. Kaldt vann kobles til kjøleren.
Vørteren er kjølt ned og neste steg er å få den ned i gjæringsspannet. Jeg bruker en sil for å få litt ekstra oksygen inn den.
OG ble 1060! 6 bedre enn forrige gang
Nå er vi snart ferdig. Gjærposen åpnes.
Gjær tilsettes.
Og gjærlås settes i.
Categories: Utstyr, 95 wordsSend feedback • PermalinkFor øyeblikket koker jeg i en 19 liter kjele fra Jernia på komfyren. Dette medfører at jeg ikke kan koke mer enn ca 16 liter i slengen noe jeg synes er litt lite. Derfor har jeg alliert meg med en kompis med litt sveisekunnskaper og en bror som er rørlegger. Han har fått tak i en varmtvannsbereder som er 50 liter. Denne skal han kappe toppen av og sveise bein på så skal jeg kjøpe en gassbrenner slik at jeg kan stå på terrassen og brygge.
Det blir nok madammen glad for også
Categories: Brygging, 226 words1 feedback • PermalinkDa ble det litt lenge mellom postene her, men her kommer det en etterlengtet oppdatering på det første brygget.
Etter en ukes gjæring tilsatte jeg mer humle i brygget. Da jeg åpnet spannet for å ha humlen oppi slo det en aldeles himmelsk duft opp. STORE FORVENTNINGER!
Etter to ukers gjæring var FG 1010 og brygget ble tappet på flasker. Jeg har ca 25 0,5 liters flasker av typen Nøgne Ø og Håndbryggeriet. I tillegg har jeg 24 0,66 litersflasker som det har vært King Fisher på. Disse fikk jeg hos Mother India i Kristiansand en dag jeg og madammen var der å spiste med noen venner. De syntes jeg var litt rar, men det var ikke noen problem å få flasker fra dem. Jeg blandet ca. 80g sukker med en halv liter vann og kokte opp. Laken hadde jeg i et tomt gjæringsspann før jeg med hevert overførte brygget til samme spannet og deretter over i flasker. Flaskene ble satt på en hylle på loftsboden for ettergjæring.
Etter en uke med ettergjæring klarte jeg ikke å vente lenger og måtte smake. Litt tamt var det men smakte helt klart potensialet i det.
Etter to uker ettergjæring var det tid for å få det i det nyinkjøpet øleskapet.
Til å være første gangen må jeg si meg meget fornøyd med resultatet.
Categories: Brygging, 210 wordsSend feedback • PermalinkFor en uke siden satte jeg det første brygget og nå venter jeg bare på at det skal gjære ferdig. Som første brygg valgte jeg vinneren av klassen for lys ale fra NM 2007. Det var en Andrimne American IPA laget av Gahr Smith-Gahrsen. Mye av grunnen til dette er at det var en (tilsynelatende) enkel oppskrift med få ingredienser. På grunn av mangelen på skikkelig stor kjele måtte jeg regne litt på oppskriften for å få den på rundt 15 liter slik at den passet i min 19 liter lille kjele. Her følger oppskriften:
4350 malt 90 min yved ca 66 C, skylle 40 min 16l skyllevann 75 C
60 i 90 min
30 i 15 min
37,5 i 5min
37,5 i under sekundærgjæring
5g klar urt 15 minOG ble 1054, noe som jeg syntes var litt lavt, står jo 1063 i oppskriften. Jeg tror også jeg har gjort en glipp når det gjelder humlen. Den jeg fikk fra Petit var på 7%, mens i oppskriften står det 6,7%. Dette burde jeg kanskje tatt høyde for og brukt litt mindre av den. Det er kanskje en fare for litt mye bitterhet her kanskje? Vi får se. Blir sikkert godt læll.
Alle ingrediensene ble bestilt fra Petite agentur. Utstyret mitt skal beskrives i en annen post.